Postări populare

duminică, 8 iunie 2008

Liberte...

1789 Revolutia Franceza...1989 Revolutia Romana. Ambele au adus libertatea unor popoare...In cazul nostru, am scapat de o dictatura comunista, punandu-l pe Ceausescu la zid ca pe ultimul infractor...pana la urma nici nu mai conteaza asta..sunt doar amanunte..important e ca ne-am recastigat libertatea. Libertate sa ce? Sa ne plimbam mai mult, sa comunicam fara bariere desi am vaga senzatie ca acea libertate de exprimare inca mai este cenzurata uneori (vezi formatiile hip-hop romanesti). Sa dezvolt, pai e foarte simplu...avem un CNA care impune cate un bip la fiecare pula bagata drept urmare auzim uneori melodii pline de bipuri lungi. Ma uitam la MTV zilele trecute, si nu am vazut asa ceva in alte tari, la alti cantareti..adica nu avem nimic impotriva cuvintelor gen FUCK sau DICK daca sunt puse in engleza sau alte limbi, dar ne oripilam crunt si ne incruntam oripilati daca pula ne zgarie urechile la televizor...fie si un lup mancat de oaie.Trecem mai departe..
Suntem liberi, tiganii au iesit din cotete si ne cotropesc usor usor, iar noi, majoritatea stam si ne uitam la ei ca prostii fara sa facem nimic.Cu toate astea, sunt convins si chiar am intalnit cazuri destul de multe in care tiganii sunt mai romani ca romanii, iar romanii mai tigani decat tiganii...cum asa? Foarte simplu...din educatie si din caracterul nativ al unora..nu mai dau exemple ca nu e cazul si probabil le stiti si voi la fel de bine ca si mine.
Suntem liberi, sa facem aproape orice...liberul arbitru s-ar vrea la el acasa daca nu ne-ar inchista societatea..ceea ce, ma face sa ma contrazic un pic..pentru ca in acest caz nu mai suntem chiar liberi daca trebuie sa tinem cont de normele societatii..insa e democratie..daca nu suntem atenti insa usurel usurel ne putem indrepta spre anarhie..insa nu va fac acum istoricul acestor cuvinte si ce inseamna, ca ar trebui sa tin un mic curs de istorie-politologie si mi-e asa o lene de numa.
Incerc sa ma gandesc insa ce inseamna pentru mine sa fiu liber...pentru mine care am prins destul de mult din propria-mi viata sub ambele regimuri...putin fata de altii, dar repet, raportat la varsta pe care o am. Inainte, mancam chifle de 50 de bani, foarte bune, mergeam la mare trimisi de sindicate, 2 saptamani si 2 saptamani la munte, dintr-un salariu decent, puteai sa iti permiti sa te si lafai uneori...nu prea mult pentru ca nu exista atata materie prima de cumparat, si probabil asta era si motivul pentru care ne descurcam. Stateam ore in sir la coada la lapte sau paine sau carne...se dadeau multe pe sub tejghea...etc etc..programul tv se termina cel mai tarziu la ora 10 seara si in cel mai bun caz prindeam doua posturi de bulgari, si alea cu purici..insa citeam mai mult, ne plimbam mai mult, valorile morale erau cu totul altele, iar noi, prin prisma greutatilor de la acea vreme, aveam grija sa fim inca oameni.
Acum, am cablu, prind 98,56 posturi straine din care 12,3 sunt porno, 20 de stiri si restu muzica si filme..bine exagerez..dar intelegeti ideea. Acum am telefon mobil ca sa ingros buzunarul celor de la vodafone, orange s.a. Acum am devenit internet addicted, nu ma mai uit la teveu, dar citesc carti si presa pe net..am ultimul racnet de telefon (so to speak...metaforic), si daca vrea muschii mei peste 4 ore sunt in Roma la Termini sau in Barcelona pe Avigunda Diagonal...Avem libertate de miscare, avem idei, putem face cam orice si nu doar atat..chiar facem orice ne trece prin cap evident consultand si buzunarul sa vedem daca ni se permite. Traim intr-un secol al informatiilor, al informaticii, al comunicarii si al materialismului..Totul se reduce la bani asa cum am mai zis acum ceva vreme intr-un alt articol, cand va recomandam un film bun. Ce nu se va reduce la bani?Omenia...intepeniti si adaptati cotidianului, lumii, societatii din care facem parte uitam sa fim oameni. Suntem mult mai incisivi, valorile morale s-au schimbat fundamental, chiar si printre cei care au prins si alte vremuri nu numai la copiii de acum...nu mai exista prea mult respect..banul face multe..insa nu vorbim despre bani ci despre libertate..suntem liberi si revin, desi ne permitem orice, ne oripilam la auzul cuvantului pula sau altor cuvinte care exprima diverse parti ale corpului. Daca ar fi sa dau crezare tipului care a facut un show la stand up comedy in Deko, numai femeile sunt vinovate ca acest cuvant este unul nasol, atata vreme cat pentru noi exprima atatea si atatea altele separat de semnificatia princeps. Insa, va las cu Teo ca sa intelegeti ce va zic :http: //www.youtube.com/watch?v=bNoOusfqwMM , iar eu revin la libertate..
Deci ce inseamna libertatea pentru mine? Cat se poate de sincer, nu cred ca stiu...da ok, fac tot ce imi trece prin cap, scriu tot ce imi trece prin cap mie sau altora :P, mananc, ma imbrac, ma plimb cat ma tine buzunarul, dar liber..liber ma simt cand ma smulg efectiv in viata de zi cu zi si plec..la dracu in praznic..la mare, la munte, in alte tari..liber, relaxat, fara nici un fel de grija..dorm mai bine, mananc mai bine, rad mai mult si socializez si mai mult..Nu cred ca doar la asta se poate reduce libertatea..sau poate ca da..probabil ar trebui sa fiu/fim privat/i de libertate o perioada ca sa putem aprecia tot ce avem. Pana una alta, va las sa va amuzati cu mamaica simpatica de la megastar care le zice tare bine de libertate : http://www.youtube.com/watch?v=OLW3JZUJN9E&feature=related
Va pupez...si, fiti liberi :)

Niciun comentariu: